donderdag 14 maart 2013

Witte Rook

De armen van de Sint Pieter omarmen mensen uit alle windstreken, die bij het zien van de witte rook een traantje wegpinken. Niet vanwege bijtende giftige stoffen in de atmosfeer door de alsmaar groeiende CO2-uitstoot maar uit diepe zielenvreugde omdat er een nieuwe leider gekozen. Een sterke leider die de weg kan wijzen om de aardse verleidingen te weerstaan. Habemus papam.

De ochtendbladen staan er vol van en ook de sociale media draait sinds de eerste rookpluimen overuren. Van felicitaties en geluk betuigingen tot verdenkingen en speculaties over de nieuwe koers in relatie tot onderwerpen als abortus, condoomgebruik en homostellen. Welke mij erg aansprak was de hashtag #vanwiewijeenwkverloren. Een humoristische quote, die tot veel meer vergelijkingen leidt dan op het eerste gezicht lijkt.

Zo wordt Camp Nou door velen gezien als het crème de la crème ofwel de kathedraal onder de voetbalstadions. Er kunnen maar liefst 99.354 zieltjes in, dit zijn er 39.354 meer dan in de Sint Pieter in Rome. Tijdens een wedstrijd worden menig kruisjes geslagen en gelooft men in hogere krachten, maar is dit in de hogere krachten van God of van Messi? Er zijn meer vergelijkingen mogelijk: het aanhangen van een geloof of het supporter zijn van een club verbroederd en creëert gelijktijdig zijn eigen vijand en kwaad. Het zorgt voor vreugde en houvast of in elk geval een vast regime op de dinsdag, zaterdag, zondag (eigenlijk alle dagen, want voetbal is hier alom vertegenwoordigd met speciale dagelijkse kranten en minstens 3 tv zenders). Het idealiseert een bepaalde levensstijl en plaatst zij die er goed in zijn op een voetstuk, waarbij een eigen uniform hoort: het rode kardinaal habijt of de rood/ paarse strepen van Barça. En dan de verschillende gradaties van gelovigen. Zij die soms komen, zij met een seizoenkaart. Zij die gewoon gekleed gaan, zij die van top tot teen verkleedt zijn. Zij die gedurende de hele match/ dienst de beeltenissen rustig tot zich laat komen en zij die de uitkomst willen bespoedigen met hun gezang. Maar allen zijn geestverwanten en steunen hun boegbeeld onvoorwaardelijk.

Ik vraag me af of de kranten hier in Spanje net zo veel berichten over de witte rook hadden als de rook een dag eerder al was opgelaten. Zou Paus Fransiscus of Messi het eerste doelpunt van Messi tegen Milan dan op de voorpagina staan?

En wat betreft het voorspellende karakter van Nederlands verloren WK-wedstrijden, als een inktvis de uitkomsten van een wedstrijd kan voorspelen..., ach waarom dan ook niet dit. Het geeft de supporter iets om over te speculeren.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten