maandag 4 februari 2013

Paella

Duizenden restaurantjes en bistro's prijzen hun eten aan met een menu of foto (die meestal de trek meteen doet verdwijnen). Een gang, twee gangen, drie, vier... Hoeveel je er maar wilt. 's Middags wordt de keuze vaak voor je beperkt, maar kun je wel gebruik maken van een menu del dia. Primero plato, segunda plato, toetje, brood en drankje voor 10 euro. Je zou bijna zeggen, je bent een dief van je eigen portemonnee als je hier als Nederlander geen gebruik van maakt. Maar wees alert; alleen toeristen eten een paella in Barcelona!

Deze schotel wordt uiteraard gekozen omdat het tot de Spaanse culinaire keuken behoort, maar ook omdat het simpelweg smakelijk is. De paella komt echter uit de streek Valencia en is of door de Romeinen of Moren geïntroduceerd. In het Catalaanse Barcelona hebben ze eigen variant; de fideua. Met het eten van een paella hoor je er niet bij.

Wat zit er dan op als je begint te watertanden bij de gedachte aan paella en je in Barcelona bent? Een bezoekje aan La Boqueria en twee uur in de keuken staan.


Hoe gaat het in zijn werk?

Koop bij de schreeuwende visvrouw:
- verse tonijn (100gr pp)
- 4 gamba's pp
- schoongemaakte inktvis/ calamares (30 gr pp)
- 4 mosselen pp

Koop bij de gehaaide groenteboer:
- 1 paprika
- 4 tomaten
- bosje peterselie
- doperwten (mag voor het gemak ook uit blik)
- 2 citroenen

Koop bij de antieke kruidenier:
- paellakruiden (met gemalen saffraan)
- rondkorrelige rijst (3/4 handjes pp)
- 2 visbouillonblokjes

Zet een pan op het vuur en maak hierin visbouillon. Voeg de paellakruiden en inktvis toe en laat het rustig pruttelen.

Kook wat water en laat hierin de tomaten wellen. Ontvel ze vervolgens en snij ze in kleine stukjes. Snij de paprika in grove stukken en bak deze samen met de tomaten in een koekenpan totdat ze zacht worden. Laat dit vervolgens even rusten.

Gooi in dezelfde koekenpan de tonijn en smoor het aan beide kanten.

Was de zeevruchten met koud water en maak de mosselen schoon. De gamba's gaan juist met kop en staart de pan in.

De voorbereiding is getroffen en de speciale paellapan, waar het gerecht zijn naam aan te danken heeft, moet het werk gaan doen. Schenk een paar flinke scheuten olijfolie in de pan en verdeel hierover de rijst. Zorg dat de hele pan bedekt is. Zet het op hoog vuur en voeg geleidelijk de visbouillon toe. Breng het geheel aan de kook en blijf bij droogkoken steeds wat bouillon toevoegen. Na 10 minuten kan het vuur lager en kan alles aan de paella toegevoegd worden. Dek het af met een deksel en laat het zachtjes gaar worden. Controleer af en toe of het niet droogkookt. Als de mosselen opspringen, de gamba's roze kleuren en de rijst gaar is, kan de paella opgediend worden. Nog wat citroensap erover besprenkelen en que aproveche!



Mijn inburgering is begonnen en de eerste eigen bereidde paella mocht er zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten