maandag 18 maart 2013

Het verzamelaars Walhalla

De mens, niet gelovend in god maar in de geneugten en deugden van verzamelen, verenigt zich op zondag, rond het uur van de mis, bij de Mercat de Sant Antoni aan de Carrer Comte d'Urgell. Het handeldrijven gaat onvermoeid door, ook al is de markt ‘tijdelijk’ voor onbepaalde tijd in verbouwing. De straten eromheen zijn ingericht met stalletjes en kraampjes en er is een permanente overkapping voor deze ‘boeken’ markt op zondag.

De verwachte opleverdatum van de Mercat de Sant Antoni na renovatie zou zomer 2012 zijn. Dit is bij verre na niet gehaald. Maar het karkas alleen al is het bewonderen waard. De houtuitsnede en het ijzerwerk maken het gigantische gebouw statig. Het was de eerste markt binnen de stedelijke uitbreiding voor de wijk Eixample, die Ildefons Cérda (tijdgenoot en stijlgenoot van Baron Haussmann in Parijs) realiseerde in 1882.

Of het gaat om postzegels, voetbalplaatjes, LP’s, bierdopjes, pornoblaadjes, films of strips, Mercat de Sant Antoni is van alle markten thuis. Het krioelt er van de mensen, allen verbonden door hun queeste naar het missende exemplaar in hun verzameling en zich afhandig makend van de dubbelingen. Het maakt niet uit hoe oud je bent, want leeftijd doet er niet toe als je een verzamelaar bent. En de crisis? Die is hier niet. Hier worden de nieuwe ondernemers geboren. Want handel drijven of afdingen en de eigen waar promoten doen de kleintjes als de beste.

Af en toe kom je een verdwaalde boekenstal tegen, waarnaar de boekenmarkt eigenlijk is vernoemd. Maar neem bijvoorbeeld het jongetje op de foto. Terwijl zijn vader vertaalde werken van Dickens en Tolstoj aan de man probeert te brengen, is hij druk met het rangschikken van zijn collectie. Hij bewondert zijn aanwinsten van de dag. Wel acht nieuwe voetbalplaatjes! Dat is pas echt iets waard, denkt hij, en hij verdwaalt in zijn overpeinzingen over hoe geweldig het wel niet zou zijn als zijn verzameling compleet is en hij later zijn eigen bedrijfje kan opzetten in voetbalplaatjes. Of in match-fixing, want daar valt tegenwoordig ook veel in te verdienen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten